We kunnen heel wat te weten komen over onze natuur door proefjes te doen.
Op deze pagina vind je een link naar verschillende proeven die je makkelijk kan doen in de klas.
Bij de proefjes staat een antwoordblad, print dat eerst af.
Ga dan aan de slag.
Breng verslag uit aan de klas. Ik ben er zeker van dat we heel wat zullen leren van je!

1. Glas met lava
Stoffen die kunnen met elkaar mengen of net niet … andere stoffen lossen op of ook net niet …
Vind jij de uitleg hoe dit glas met lava werkt? En kan je nog toepassingen bedenken? Schrijf ze bij op je antwoordenblad.

2. Geraspte appel
Appeltjes zijn lekker. Maar als je er in bijt en je laat ze te lang liggen, dan veranderen ze van kleur …
Vind jij de uitleg hoe dit komt? En kan je nog toepassingen bedenken? Schrijf ze bij op je antwoordenblad.

3. Kriebelend geluid
Als je in de bioscoop zit voel het monster echt stampen, of in de kerk zit kun je de orgelmuziek door je lichaam heen voelen gaan. Wat is geluid nu eigenlijk? En waarom kun je het soms voelen? En kan je nog toepassingen bedenken? Schrijf ze bij op je antwoordenblad.

4 . Beker in de vriezer
’s Winters is het vaak koud, soms zo koud dat het vriest. In een vriezer vriest het het hele jaar door. Wat gebeurt er als je een beker water in de vriezer zet? En kan je nog toepassingen bedenken? Schrijf ze bij op je antwoordenblad.

5. Operatie contact
We gebruiken elektriciteit voor bijna alles wat we doen. Denk maar aan licht, bellen en tv kijken. Maar hoe werkt het eigenlijk met die snoeren? Maak met dit proefje zelf een elektrisch spelletje en leer hoe elektriciteit werkt.

6. Botten breken
Als je kip kluift, dan hou je botjes over. Die botjes zijn stevig en breken niet zomaar. Wat zorgt ervoor dat bot niet breekt?

open-blok

7. Warmte gaat op reis
In deze proef is te zien dat warmtetransport door warmtegeleiding, warmtestroming en warmtestraling plaats kan vinden. Bekijk het filmpje en vertel ons in een paar dia’s wat je leerde uit dit filmpje. En ken je nog andere stoffen die de warmte geleiden of net niet geleiden? Waar gebruiken we die?

 

8. Wil je nog andere proefjes doen? Ga je gang! Ga naar de site via de link hierboven en breng vooral verslag uit naar de rest van de klas. Reserveer wel tijdig je vakje op het weekrooster.